Botë

Rusët kujtojnë me krenari pushtimin e gjithësisë

Rusët kujtojnë me krenari pushtimin e gjithësisë
 

Pas kthimit nga hapësira, Yuri Gagarini do të pritej nga turma e ekzaltuar, më e madhja në Rusi pas Luftës së Dytë Botërore. Ai ishte bërë anëtar i legjislaturës supreme sovjetike dhe anëtar i komitetit qendror prestigjioz të Lidhjes Komuniste të Rinisë. Gjatë Luftës së Ftohtë, amerikanët dhe sovjetikët ishin përfshirë në garë të ashpër se kush do të fitonte betejën për kozmosin

Moskë, 11 prill (Reuters) - Gjashtëdhjetë vjet më parë, në një mision që zgjati 108 minuta, 27-vjeçari Yuri Gagarin u bë njeriu i parë që fluturoi në gjithësi, një arritje që të gjithë rusët ende e kujtojnë me krenari.

Njeriu i parë në hapësirë do të kthehej në ikonë të krenarisë së sovjetikëve, që ende po rimerrnin veten prej terrorit të Luftës së Dytë Botërore dhe diktatorit Josef Stalin.