Botë

Franca fajësohet se e “mundësoi” gjenocidin e Ruandës

Franca fajësohet se e “mundësoi” gjenocidin e Ruandës
Foto: AP
 

Qeveria franceze bart përgjegjësi “të theksueshme” për “mundësimin e një gjenocidi të parashikueshëm”, është thënë të hënën në një raport të përpiluar nga Qeveria në Ruandë lidhur me rolin e Francës para dhe pas ngjarjeve të tmerrshme, në të cilat llogaritet se janë masakruar rreth 800 mijë persona.

Raporti është përpiluar në kuadër të përpjekjeve të Ruandës për ta dokumentuar rolin e autoriteteve franceze para, gjatë dhe pas gjenocidit, si pjesë e hapave të hedhur nga presidenti francez, Emmanuel Macron, për përmirësimin e marrëdhënieve me shtetin qendror të Afrikës.