Botë

Jordania është kthyer në monarki bananeje

Jordania është kthyer në monarki bananeje

Derisa Mbretëria Hashemite e Jordanisë po shënon gjatë këtij muaji 100-vjetorin e themelimit, qytetarët e saj ende po merren me “aferën Hamzah”, shkruan revista politike amerikane “Foreign Policy”. Vendi u përball para dy javësh me një tërmet të madh politik pasi shërbimet e sigurisë arrestuan figura të njohura me akuzën për planifikim të grusht shtetit. Mediat perëndimore raportuan për një përplasje të madhe në mesin e familjes mbretërore. Ndër emrat e përfolur ishte edhe ai i ish-princit të kurorës, Hamzah, vëlla prej njërit prind i Mbretit Abdullahu i Dytë. Në raport mediatik shkruhej se Hamzah ishte urdhëruar të ndërpriste takimin me komunitete fisnore që kanë pikëpamje opozitare për zhvillimet politike në vend. Për shkak të përkeqësimit të gjendjes ekonomike në vend, shumë liderë fisesh po mendojnë se Hamzah është njeri i duhur për ta zëvendësuar Mbretin Abdullah, të cilin nuk e shohin më si të denjë për kryerjen e detyrës mbretërore.

 

“Çfarë shfaq në të vërtetë kjo krizë është rrënimi i dhimbshëm i një protektorati amerikan në zemër të Lindjes së Mesme. Jordania është bërë një monarki bananeje, legjitimiteti popullor i së cilës është shkatërruar dhe që mbijeton vetëm përmes infuzioneve masive të ndihmave dhe armëve nga Uashingtoni”, shkruan Sean Yom në revistën amerikane politike amerikane

Derisa Mbretëria Hashemite e Jordanisë po shënon gjatë këtij muaji 100-vjetorin e themelimit, qytetarët e saj ende po merren me “aferën Hamzah”, shkruan revista politike amerikane “Foreign Policy”. Vendi u përball para dy javësh me një tërmet të madh politik pasi shërbimet e sigurisë arrestuan figura të njohura me akuzën për planifikim të grusht shtetit. Mediat perëndimore raportuan për një përplasje të madhe në mesin e familjes mbretërore. Ndër emrat e përfolur ishte edhe ai i ish-princit të kurorës, Hamzah, vëlla prej njërit prind i Mbretit Abdullahu i Dytë. Në raport mediatik shkruhej se Hamzah ishte urdhëruar të ndërpriste takimin me komunitete fisnore që kanë pikëpamje opozitare për zhvillimet politike në vend. Për shkak të përkeqësimit të gjendjes ekonomike në vend, shumë liderë fisesh po mendojnë se Hamzah është njeri i duhur për ta zëvendësuar Mbretin Abdullah, të cilin nuk e shohin më si të denjë për kryerjen e detyrës mbretërore.

Kriza e legjitimitetit