Botë

Një garë e heshtur armësh që po nxehet vrullshëm mes dy Koreve

Një garë e heshtur armësh që po nxehet vrullshëm mes dy Koreve

Krenaria dhe xhelozia kanë nxitur Korenë e Veriut dhe atë të Jugut që të përfshihen në ballafaqime propagandistike dhe në garës se kush do të ndërtojë shtizën më të gjatë të flamurit përgjatë kufirit të tyre. Tani tensionimet po intensifikohen në një sferë larg më të rrezikshme të rivalitetit: garën për armë.

 

Për dallim prej Koresë Veriore, Jugu nuk ka armë bërthamore. Por, viteve të fundit, vendi ka lëshuar majmë dorën për shpenzimet ushtarake, duke siguruar vjedhurazi aeroplanë amerikanë dhe duke ndërtuar raketa përherë më të forta konvencionale, të afta që t’i vënë në shënjestër raketat koreano-veriore dhe bunkerët e luftës

Krenaria dhe xhelozia kanë nxitur Korenë e Veriut dhe atë të Jugut që të përfshihen në ballafaqime propagandistike dhe në garës se kush do të ndërtojë shtizën më të gjatë të flamurit përgjatë kufirit të tyre. Tani tensionimet po intensifikohen në një sferë larg më të rrezikshme të rivalitetit: garën për armë.

E përditshmja prestigjioze amerikane “The New York Times” ka shkruar se në fillim të këtij muaji, ëndrra e Koresë Jugore për ta ndërtuar një aeroplan të vetin luftarak supersonik është jetësuar, kur vendi shpalosi KF-21-shin, të zhvilluar me një kosto prej 7.8 miliardë dollarësh. Vendi, po ashtu, ka zbardhur planet për të siguruar me dhjetëra helikopterë të rinj luftarakë amerikanë.