Botë

Perëndimit i duhet kreativitet karshi Rusisë

Perëndimit i duhet kreativitet karshi Rusisë

Sigurisht se Shtetet e Bashkuara janë përballur me këtë dilemë që prej vitit 2016, kur u bë e qartë ndërhyrja ruse në zgjedhjet amerikane dhe për shumë vjet para kësaj ndërhyrjeje. Por së paku në vitin 2016, Shtetet e Bashkuara mezi u përgjigjën ndaj këtyre ndërhyrjeve. Një prej arsyeve ishte se atëherë presidenti Donald Trump nuk ishte aq i nxehtë për të ndëshkuar Rusinë, por tjetra ishte se si një demokraci liberale mund t’i hakmerrej një agresioni të tillë në zonën gri që përbëhet nga vrasjet, ndërhyrjet në zgjedhje dhe sulmet kibernetike?

 

Sigurisht se Shtetet e Bashkuara janë përballur me këtë dilemë që prej vitit 2016, kur u bë e qartë ndërhyrja ruse në zgjedhjet amerikane dhe për shumë vjet para kësaj ndërhyrjeje. Por së paku në vitin 2016, Shtetet e Bashkuara mezi u përgjigjën ndaj këtyre ndërhyrjeve. Një prej arsyeve ishte se atëherë presidenti Donald Trump nuk ishte aq i nxehtë për të ndëshkuar Rusinë, por tjetra ishte se si një demokraci liberale mund t’i hakmerrej një agresioni të tillë në zonën gri që përbëhet nga vrasjet, ndërhyrjet në zgjedhje dhe sulmet kibernetike?

Margaret Thatcheri nuk ishte grua me gjysmëmasa. Në shtatorin e vitit 1985, e bindur se Bashkimi Sovjetik e kishte tepruar me spiunimin ndaj Mbretërisë së Bashkuar, kryeministrja britanike i përmendi 31 sovjetikë që konsideroheshin spiunë. Bashkimi Sovjetik u hakmor me shpejtësi, kur listoi 25 britanikë për të njëjtin aktivitet.

Revista politike amerikane “Foreign Policy”, në një analizë për përplasjet e Evropës e Shteteve të Bashkuara të Amerikës me Rusinë ka përmendur operacionin edhe më të guximshëm të fundjavës së shkuar të ndërmarrë nga Republika Çeke, e cila dëboi hiç më pak se 18 rusë. (Nuk ishte aspak befasi kur Moska u përgjigj me dëbimin e 20 çekëve).