Botë

Me gjithë mbështetjen, pengesa në rrugën e pezullimit të patentave për vaksina

Disa liderë botërorë kanë lavdëruar të enjten veprimin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës për ta zgjeruar qasjen në vaksinat kundër COVID-19 për vendet më të varfra, duke i pezulluar përkohësisht të drejtat e pronës intelektuale për dozat. Por, nuk dihet nëse e gjithë kjo do të shpjerë drejt heqjes së masave dhe çfarë do të nënkuptonte kjo po qe se hiqen.

 

Disa liderë botërorë kanë lavdëruar të enjten veprimin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës për ta zgjeruar qasjen në vaksinat kundër COVID-19 për vendet më të varfra, duke i pezulluar përkohësisht të drejtat e pronës intelektuale për dozat. Por, nuk dihet nëse e gjithë kjo do të shpjerë drejt heqjes së masave dhe çfarë do të nënkuptonte kjo po qe se hiqen.

Aktivistë dhe institucione ndërkombëtare kanë mirëpritur vendimin, mirëpo kompanitë e mëdha farmaceutike janë kundërpërgjigjur, pasi SHBA-ja hoqi dorë të mërkurën nga qëndrimi i kahershëm dhe bëri thirrje për pezullimin e rregullimeve për mbrojtjen e pronës intelektuale. Edhe nëse vetëm një vend i vetëm voton kundër pezullimit në Organizatën Botërore të Tregtisë, iniciativa do të përmbyset.