Botë

Veprimet e Bidenit për palestinezët

Foto: AP

Presidenti amerikan synon që të ndihmojë, por nuk është gati për ta paguar çmimin

 

Presidenti amerikan synon që të ndihmojë, por nuk është gati për ta paguar çmimin

Në muajt e parë të pushtetit, administrata e presidentit amerikan, Joe Biden, dalëngadalë ka shpalosur politikën e saj të re karshi Izraelit dhe Palestinës. Ritmi i matur ishte një tregues se administrata ka qenë e përqendruar çdoherë në atë që është primare – adresimin e pandemisë dhe krizës ekonomike që e prodhoi ajo. Këtu, si kudo tjetër, braktisja e politikave afatgjate nga ish-presidenti Donald Trump, ishte sinjal se ekipi i pakompletuar i Bidenit për Lindjen e Mesme ka shumë punë për të bërë.

Revista politike “Foreign Policy” në një analizë për konfliktin mes Izraelit dhe palestinezëve ka shtjelluar edhe veprimet e SHBA-së për t’i dhënë fund këtij konflikti. Në një memorandum të përpiluar në muajin shkurt dhe me titull “Rinisja SHBA-Palestinë dhe rruga përpara”, zyrtarët amerikanë këshilluan për rivendosjen e “indit lidhës”, që ishte kalbur në vitet e fundit, duke bërë thirrje për zgjidhje me dy shtete dhe rikthimin e fondeve për palestinezët.