Botë

Pse tani shpërtheu konflikti izraelit-palestinez

Jerusalem – 27 ditë para se të shkrepej raketa e parë nga Gaza në fillim të javës së kaluar, një skuadër policësh izraelitë u fut në xhaminë “Al-Aqsa” në Jerusalem, shmangu palestinezët dhe u vendos përgjatë murit rrethor të kompleksit. Pastaj ua prenë kabllot zmadhuesve që transmetonin lutjet nga katër minaret mesjetare, shkruan gazeta amerikane që në hyrje të shkrimit me të cilin analizon arsyet e shpërthimit të fundit të dhunës ndërmjet Izraelit dhe palestinezëve në Lindje të Mesme.

 

Kriza vjen në kohën kur qeveria izraelite po përballej me telashe mbijetese: derisa ‘Hamasi’, që Izraeli e konsideron grup terrorist, po mundohej ta zgjeronte rolin e vet brenda lëvizjes palestineze dhe në kohën kur një gjeneratë e re palestinezësh po mundohej t’i spikaste vlerat dhe qëllimet e veta”, shkruan tutje e përditshmja njujorkeze

Jerusalem – 27 ditë para se të shkrepej raketa e parë nga Gaza në fillim të javës së kaluar, një skuadër policësh izraelitë u fut në xhaminë “Al-Aqsa” në Jerusalem, shmangu palestinezët dhe u vendos përgjatë murit rrethor të kompleksit. Pastaj ua prenë kabllot zmadhuesve që transmetonin lutjet nga katër minaret mesjetare, shkruan gazeta amerikane që në hyrje të shkrimit me të cilin analizon arsyet e shpërthimit të fundit të dhunës ndërmjet Izraelit dhe palestinezëve në Lindje të Mesme.

“Ishte nata e 13 prillit, dita e parë e muajit të shenjtë të Ramazanit. Ishte edhe Dita e Përkujtimit në Izrael, gjatë së cilës nderohen ata që ranë duke luftuar për vendin. Presidenti izraelit po mbante fjalim në Murin Perëndimor – zonë e shenjtë hebraike që ndodhet poshtë xhamisë – dhe zyrtarët izraelitë ishin të shqetësuar se lutjet do t’ia merrnin anën”, shkruan prestigjiozja amerikane.