Botë

A ka kush ta mposhtë Macronin

Foto: AP

Ka më pak se një vit nga mbajtja e zgjedhjeve presidenciale franceze – që pritet të organizohen në prillin e 2022-s – por tashmë ka nisur të përqendrohet vëmendja e madhe te politikanët e opozitës, të cilët mund t’i dalin përballë presidentit aktual, Emmanuel Macron.

 

Terreni zgjedhor është i hapur dhe i ndarë ndërmjet pesë kampeve të mëdha politike: presidenti Macron, liderja e së djathtës ekstreme, Marine Le Pen, karizmatiku i së majtës ekstreme, Jean-Luc Melenchon, qendra e djathtë, dhe qendra e majtë, përfshirë të Gjelbrit. “New Statesman” ka prezantuar konkurrentët kryesorë që do të synojnë postin më të lartë të ekonomisë së dytë më të mëdha dhe fuqisë më të madhe ushtarake në Bashkimin Evropian

Ka më pak se një vit nga mbajtja e zgjedhjeve presidenciale franceze – që pritet të organizohen në prillin e 2022-s – por tashmë ka nisur të përqendrohet vëmendja e madhe te politikanët e opozitës, të cilët mund t’i dalin përballë presidentit aktual, Emmanuel Macron.

Duke pasur parasysh se sistemi tradicional me dy parti, që nuk dominoi edhe në zgjedhjet e vitit 2017 - asnjë parti e madhe nuk ia doli të fitonte në raundin e parë të votimit - terreni zgjedhor është i hapur dhe i ndarë ndërmjet pesë kampeve të mëdha politike: presidenti Macron, liderja e së djathtës ekstreme, Marine Le Pen, karizmatiku i së majtës ekstreme, Jean-Luc Melenchon, qendra e djathtë dhe qendra e majtë, përfshirë të Gjelbrit.