Botë

Koalicioni i brishtë anti-Netanyahu nis betejën për betim

Procesi për t’i siguruar votat e duhura në Parlament dhe për ta mundësuar betimin e Qeverisë së re izraelite me opozitën e tanishme në krye mund të zgjasë për dy javë apo më shumë, teksa koalicioni vazhdon të jetë i cenueshëm. Kjo, ngase është i ndërtuar mbi gërshetimin e rivalëve ideologjikisht të kundërt, përfshirë nacionalistët fetarë hebraikë dhe islamikët arabë, të cilët i mban të bashkuar vetëm dëshira e përbashkët për rrëzimin e Netanyahut

 

Procesi për t’i siguruar votat e duhura në Parlament dhe për ta mundësuar betimin e Qeverisë së re izraelite me opozitën e tanishme në krye mund të zgjasë për dy javë apo më shumë, teksa koalicioni vazhdon të jetë i cenueshëm. Kjo, ngase është i ndërtuar mbi gërshetimin e rivalëve ideologjikisht të kundërt, përfshirë nacionalistët fetarë hebraikë dhe islamikët arabë, të cilët i mban të bashkuar vetëm dëshira e përbashkët për rrëzimin e Netanyahut

Në vendosmërinë për ta rrëzuar Benjamin Netanyahun nga posti, politikanët opozitarë në Izrael kanë nisur të enjten betejën e përshpejtuar për formimin e Qeverisë, teksa kryeministri më jetëgjatë në vend ka mbledhur aleatët për takim emergjent rreth përcaktimit të strategjisë që do ta bllokonte jetësimin e koalicionit të brishtë.

Një ditë pasi që shefi i opozitës, Yair Lapid, njoftoi se ai dhe Naftali Bennett – partneri i tij nga e djathta ekstreme dhe kryeministri në pritje – mund ta formojnë “një qeveri të ndryshimit”, ka nisur gara e ashpër për t’i siguruar votat e duhura në Parlament dhe për ta mundësuar betimin.