Botë

NATO-ja e sertë me Kinën në samitin e parë të Bidenit

Foto: AP

Liderët e NATO-s janë dakorduar të hënën se Kina përbën sfidë konstante sigurie dhe se po punon në minimin e sistemit global të bazuar në rregulla, duke adoptuar kësisoj një qëndrim të sertë karshi Pekinit në samitin e parë të Joe Bidenin në Aleancën që pararendësi i tij, Donald Trump, haptazi e zhvlerësoi dhe e përçmoi.

 

“Ambiciet e deklaruara të Kinës dhe sjellja kategorike paraqesin sfida sistematike për rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe për fushat relevante të sigurisë së Aleancës”, kanë thënë liderët e NATO-s në komunikatën e lëshuar pas Samitit

Liderët e NATO-s janë dakorduar të hënën se Kina përbën sfidë konstante sigurie dhe se po punon në minimin e sistemit global të bazuar në rregulla, duke adoptuar kësisoj një qëndrim të sertë karshi Pekinit në samitin e parë të Joe Bidenin në Aleancën që pararendësi i tij, Donald Trump, haptazi e zhvlerësoi dhe e përçmoi.

Presidenti i ri amerikan ka nxitur kolegët e tij në NATO që të ngrihen kundër autoritarizmit të Kinës dhe fuqisë së saj ushtarake në rritje, duke shpërfaqur një ndryshim në vëmendjen e Aleancës së krijuar për mbrojtjen e Evropës nga Bashkimi Sovjetik gjatë luftës së ftohtë.