Botë

“Gruaja lakuriq” e Kinës në epiqendrën e stuhisë së pandemisë

Foto: AP

Për përherë e më shumë politikanë e shkencëtarë amerikanë, ajo është çelësi nëse bota do të mësojë ndonjëherë nëse virusi që fshihet prapa pandemisë shkatërrimtare të COVID-19 ka rrjedhur prej një laboratori kinez. Për Qeverinë dhe publikun kinez, ajo është heroina e suksesit të shtetit në frenimin e pandemisë dhe një viktimë e teorive qëllimkëqija të konspiracionit.

 

Shi Zhengli, virologia kryesore kineze, ka thënë në një intervistë të rrallë mbi spekulimet rreth laboratorit të saj në Wuhan se janë krejtësisht të pabaza. Por shprehia e Kinës për t’i mbajtur gjërat fshehur i bën pretendimet e saja zor të besueshme

Për përherë e më shumë politikanë e shkencëtarë amerikanë, ajo është çelësi nëse bota do të mësojë ndonjëherë nëse virusi që fshihet prapa pandemisë shkatërrimtare të COVID-19 ka rrjedhur prej një laboratori kinez. Për Qeverinë dhe publikun kinez, ajo është heroina e suksesit të shtetit në frenimin e pandemisë dhe një viktimë e teorive qëllimkëqija të konspiracionit.

Shi Zhengli, virologia kryesore kineze, është përsëri në qendër të narratives përplasëse rreth kërkimit të saj me koronavirus në një laborator shtetëror në Wuhan, qytet ku pandemia ka shpërthyer fillimisht. Ideja se virusi mund të ketë buruar prej një laboratori është përjashtuar vazhdimisht nga shkencëtarët si i pamundshëm dhe është shmangur nga të tjerët shkaku i lidhjes me ish-presidentin amerikan, Donald Trump. Mirëpo furia e fundit nga administrata e presidentit aktual, Joe Biden, dhe thirrjet për sinqeritet më të madh nga shkencëtarët e shquar kanë kthyer teorinë sërish në qendër të vëmendjes.