Botë

Shkarkimi i kryeministrit e zhyt Suedinë në paqartësi politike

Foto: AP
 

Nën afatin kohor të diktuar nga Kushtetuta suedeze, kryeministri i shkarkuar tani ka një javë kohë për të vendosur nëse të thërrasë mbajtjen e zgjedhjeve të reja apo t’i kërkojë kryetarit të Parlamentit që ta emërojë një Qeveri të re. Lofven ka theksuar se dëshiron “që të mendojë për pak kohë”, por “jodomosdoshmërisht gjithë javën” për të vendosur rreth hapit të ardhshëm

Stefan Lofven, kryeministri socialdemokrat i Suedisë që nga viti 2014, ka humbur të hënën mocionin e votëbesimit në Parlament, duke u bërë i pari lider në historinë e vendit që shkarkohet nëpërmjet mocionit.

Zhvillimi ka krijuar paqartësi të reja politike në vendin skandinav, pas zgjedhjeve të fundit të 2018-s që gjeneruan një bllokadë në Parlament dhe pas disa muajsh negociata për krijimin e një Qeverie.