Botë

Populistët e Evropës ndeshen me një pengesë të vogël – jopopullaritetin

Foto: AP

Vala e populizmit djathtist në Evropën Lindore, e ndezur nga fitorja e befasishme e Donald Trumpit më 2016, nuk është shkërmoqur si pasojë e disfatës së tij nëntorin e shkuar. Por është përplasur në një pengesë serioze: Liderët e saj nuk janë më aq popullor.

 

Liderët në Slloveni, Hungari dhe Poloni, të cilët u ngjitën në pushtet gjatë valës së zemërimit antielitist, ballafaqohen tani me kundërshtimet në rritje shkaku i përgjigjeve të tyre ndaj pandemisë dhe politikave grushtçelikta

Vala e populizmit djathtist në Evropën Lindore, e ndezur nga fitorja e befasishme e Donald Trumpit më 2016, nuk është shkërmoqur si pasojë e disfatës së tij nëntorin e shkuar. Por është përplasur në një pengesë serioze: Liderët e saj nuk janë më aq popullor.

Pasi i fituan zgjedhjet me kartën kundër elitave të urryera, populistët djathtistë të bllokut dikur komunist të Evropës del se tani janë vetë të urryer. Kjo, sipas gazetës amerikane “New York Times”, ndodh sherri i masave jopopullore të izolimit ndaj koronavirusit, por edhe sikurse në rastin e liderëve të tjerë pa marrë parasysh spektrin politik, shkaku i përgjigjeve të tyre të çala karshi krizës shëndetësore. Ama ata janë njashtu nën presionin e lodhjes përherë më të madhe të qytetarëve me taktikat e tyre përçarëse.