Botë

Vendimi i dënimit të gjenocidit ngjall reagime në Bosnjë

FOTO: AP
 

Përfaqësuesi i lartë ndërkombëtar në Bosnjë-Hercegovinë ka përdorur kompetencat e Bonit për të ndaluar dhe dënuar mohimin e gjenocidit në shtetin ballkanik. Ai e mori këtë vendim, pak ditë para përfundimit të mandatit të tij në Bosnjë

Përfaqësuesi i lartë ndërkombëtar në Bosnjë-Hercegovinë, Valentin Inzko, duke i përdorur kompetencat e Bonit, vendosi ndryshime në Kodin Penal të këtij shteti, duke ndaluar dhe dënuar mohimin e gjenocidit dhe madhërimin e kriminelëve të luftës.

Kompetencat e Bonit i japin atij të drejtë për të shtyrë përpara vendime, për të cilat akterët e tjerë politikë nuk shfaqin vullnet t’i realizojnë. Inzko e mori këtë vendim, disa ditë para përfundimit të mandatit të tij në Bosnjë. Në një letër, Inzko ka thënë se mohimi i gjenocidit parandalon shoqëritë nga përballja me të kaluarën.