Botë

Metoda Merkel: demobilizimi asimetrik i kundërshtarit

Në disa shkrime të revistës “Der Spiegel” jepen shpjegime të vlefshme. Për shembull: strategjia e demobilizimit asimetrik që Merkel e ka përdorur kundër rivalëve, kundërshtarëve, sfiduesve. Ndërsa ata e kanë kritikuar dhe kanë kërkuar të grinden me të, Merkel i ka injoruar. Njëkohësisht ka shmangur çdo provokim në drejtim të kundërshtarit politik. Në duelin televiziv me socialdemokratin Peer Steinbrück në vitin 2013, Merkel iu drejtua shikueseve dhe shikuesve me këto fjalë: “Ju më njihni mua”. Domethënë: unë s'bëj eksperimente. Ajo fitoi.

 

Në fund të mandatit të Angela Merkel në mediat gjermane janë duke u botuar me qindra shkrime, bilance dhe analiza, psikograme dhe portrete, reportazhe dhe ese. Të gjitha i kushtohen fenomenit Merkel. Si arriti të qeverisë 16 vjet Gjermaninë?

Në disa shkrime të revistës “Der Spiegel” jepen shpjegime të vlefshme. Për shembull: strategjia e demobilizimit asimetrik që Merkel e ka përdorur kundër rivalëve, kundërshtarëve, sfiduesve. Ndërsa ata e kanë kritikuar dhe kanë kërkuar të grinden me të, Merkel i ka injoruar. Njëkohësisht ka shmangur çdo provokim në drejtim të kundërshtarit politik. Në duelin televiziv me socialdemokratin Peer Steinbrück në vitin 2013, Merkel iu drejtua shikueseve dhe shikuesve me këto fjalë: “Ju më njihni mua”. Domethënë: unë s'bëj eksperimente. Ajo fitoi.

“Der Spiegel” numëron tri kategori humbësish që ka prodhuar Merkel në dy dekadat e fundit. Një kategori e ka mposhtur në zgjedhje, ata janë kundërshtarët e saj socialdemokratë (Schröder, Steinmeier, Steinbrück, Schulz). Kategoria tjetër janë rivalët brenda partisë si Friedrich Merz dhe Norbert Röttgen. Në vitin 2002 Merkel ia mori Merzit postin e shefes së Grupit Parlamentar. Më parë Merkel e përkrahu Edmund Stoiberin nga partia simotër CSU në garën për kancelar - me kusht që ai pastaj ta përkrahë Merkelin për funksionin e shefes së Grupit Parlamentar të CDU dhe CSU. Stoiber humbi, por Merkel përfitoi nga premtimi i tij. Norbert Röttgen ishte ministër i Ambientit në kabinetin e Merkelit dhe mendonte se do të ishte kancelar më i mirë. Merkel mori vesh për ambiciet e tij dhe e dëboi nga kabineti. Por jo vrazhdë, ajo priti derisa Norbert Röttgen i humbi zgjedhjet në Nordrhein-Westfalen. Kjo ishte arsyeja formale.