Botë

Humbja e mundësive në kohë krizash

Kriza financiare zbuloi një model të dytë për stilin e qeverisjes së Merkelit: Ajo kërkoi të mos e identifikonte veten me çështje të vështira dhe nuk ndoqi ndonjë plan afatgjatë për të frenuar teprimet më të këqija të kapitalizmit.

 

Njerëzit shpesh thonë se krizat janë gjithashtu kohë të mundësive. Por ajo mundësi u humb. Evropa është më keq sot sesa ishte në fillim të mandateve të Merkelit si kancelare. Britania nuk është më anëtare e BE-së, qeveritë në Hungari dhe Poloni nuk janë më demokraci liberale, dhe egot kombëtare po lënë në hije idenë e bashkimit pothuajse kudo. Projektet e rëndësishme si një politikë e përbashkët mbrojtëse kanë ngecur

Kriza financiare zbuloi një model të dytë për stilin e qeverisjes së Merkelit: Ajo kërkoi të mos e identifikonte veten me çështje të vështira dhe nuk ndoqi ndonjë plan afatgjatë për të frenuar teprimet më të këqija të kapitalizmit.

Por një nga veçoritë e shërbimit të mandateve të shumta si kancelare është se problemet e pazgjidhura kthehen, ndonjëherë me hakmarrje. Kur kompania gjermane e shërbimeve financiare “Wirecard” u mbyt në një moçal mashtrimi dhe lakmie në vitin 2020, një pjesë e fajit i takonte një rregullatori financiar qeveritar që nuk e kishte kontrolluar kompaninë nga afër, shkruan “Der Spiegel” në kronologjinë e krizave që përcollën qeverisjen e kancelares Angela Merkel.