Botë

Rusia kundër NATO-s: Zgjerimi në Ukrainë “vijë e kuqe” për Putinin

Kremlini ka paralajmëruar të hënën se çdo lloj ekspansioni i infrastrukturës ushtarake të NATO-s në Ukrainë do të përbënte shkeljen e “vijave të kuqe” të presidentit Vladimir Putin, përderisa Bjellorusia ka bërë të ditur se është pajtuar të ndërmarrë veprime me Moskën për ta kundërshtuar aktivitetin në rritje të Aleancës Veriatlantike.

 

“Është fjala për veprime që e garantojnë sigurinë e të dyja shteteve tona. Presidenti Putin ka përmendur vazhdimisht çështjen e zgjerimit potencial të infrastrukturës së NATO-s në territorin e Ukrainës dhe (ai) ka thënë se kjo gjë do të shkelte vijat e kuqe, të cilat i ka përmendur më herët”, ka njoftuar Kremlini, kur është pyetur nga “Reutersi” lidhur me pretendimet e presidentit bjellorus, Alexander Lukashenko, rreth veprimeve të përbashkëta me Moskën për ta kundërshtuar aktivitetin në rritje të NATO-s

Kremlini ka paralajmëruar të hënën se çdo lloj ekspansioni i infrastrukturës ushtarake të NATO-s në Ukrainë do të përbënte shkeljen e “vijave të kuqe” të presidentit Vladimir Putin, përderisa Bjellorusia ka bërë të ditur se është pajtuar të ndërmarrë veprime me Moskën për ta kundërshtuar aktivitetin në rritje të Aleancës Veriatlantike.

Presidenti bjellorus, Alexander Lukashenko, një aleat i afërt i Moskës, ka akuzuar Shtetet e Bashkuara të Amerikës për krijimin e qendrave të trajnimit në Ukrainë, për të cilat ai tha se konsistojnë me baza ushtarake. Ai ka thënë se e ka diskutuar çështjen me Putinin, ka raportuar “Reuters”.
“Është e qartë se duhet të reagojmë karshi kësaj... (Ne) jemi dakorduar se duhet të ndërmarrim disa masa në kundërpërgjigje”, ka thënë Lukashenko i cituar nga agjencia ruse e lajmeve RIA.