Botë

Gjermania përballë thirrjeve për vendimmarrje të shpejtë rreth Qeverisë

 

Meqë asnjëra prej partive të mëdha tradicionale nuk dëshiron që ta përtërijë “koalicionin e madh” të rivalëve, partia e radhitur si e treta – E gjelbra e ambientalistëve – dhe ajo që doli e katërta – Demokratët e Lirë – duket se e mbajnë çelësin për sa i përket shumicës parlamentare. Liderët e këtyre partive planifikojnë që të mbajnë takime me njëri-tjetrin gjatë kësaj jave me qëllim që t’i shqyrtojnë qëndrimet e përbashkëta para se të fillojnë bisedimet me shoqëruesit potencialë

Presioni është rritur për fillim të shpejtë të bisedimeve rreth formimit të Qeverisë së re gjermane, derisa ligjvënësit e porsazgjedhur kanë mbajtur takimet e para të martën ndërsa tensionet janë ngritur përbrenda bllokut të kancelares Angela Merkel, që ka shënuar rezultatin më të ulët ndonjëherë në zgjedhjet vendore.

Olaf Scholz dhe socialdemokratët e tij të qendrës së majtë, të cilët i fituan zgjedhjet parlamentare të së dielës me rezultat të ngushtë, kanë shprehur synimin që të fillojnë së shpejti bisedimet rreth formimit të koalicionit me dy partitë që po konsiderohen si çelësi për Qeverinë e ardhshme.