Botë

Gradët e rrezikut: Si do të duket bota nëse nuk përmbushen caqet klimatike?

 

Shumë plane janë hedhur në tavolinë për uljen e temperaturave globale, porse aktualisht po shkohet drejt rritjes së tyre për 2.7 gradë celsius. Dhe kjo do të ishte shumë më keq për planetin sesa synimi që ishte përcaktuar në Paris, për 1.5 gradë celsius

Koha po kalon. Shkalla e veprimit të nevojshëm për mbrojtjen e klimës është madhore, duhet që të ndodhë shpejt dhe planet e hedhura në tavolinë nuk janë të mjaftueshme.

Më 2015, pothuajse të gjitha vendet e botës janë pajtuar që ta kufizojnë rritjen e temperaturave deri në 2 gradë celsius, mbi nivelet paraindustriale, dhe të kenë për synim kufizimin prej 1.5 gradë celsius nën Marrëveshjen e Parisit. Deri më tani, sipas një analize të agjencisë gjermane Deutsche Welle, zotimet e bëra për uljen e përdorimit të karburanteve fosile dhe masat e tjera për reduktimin e emetimit të gazeve serrë në atmosferë mundësojnë që të arrihet vetëm deri në shkallën prej 2.7 gradësh celsius, ka paralajmëruar Organizata e Kombeve të Bashkuara.