Botë

Powell, “gjenerali shembullor i njollosur nga Iraku”

 

Presidenti Joe Biden ka thënë se Powelli “i mishëroi idealet më të larta si të luftëtarit ashtu edhe të diplomatit”. “Ai besoi në premtimin e Amerikës, pasi që e jetoi atë. Dhe ia kushtoi pjesën më të madhe të jetës shndërrimit të këtij premtimi në realitet për aq shumë njerëz të tjerë”, ka thënë Biden. Pas lajmit për vdekjen e tij, flamujt në Shtëpinë e Bardhë dhe në Departamentin e Shtetit janë ulur në gjysmështizë

Colin Powell, ushtar që theu barriera dhe diplomat që u shërbeu presidentëve demokratë dhe republikanë në luftë e paqe, por reputacioni i pastër i të cilit ishte njollosur nga pretendimi i tij i gabuar për ta justifikuar luftën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Irak, ka vdekur të hënën nga ndërlikimet e shkaktuara prej COVID-19. Ai ishte 84 vjeç.

Si veteran i luftës së Vietnamit, Powelli i kaloi 35 vjet të jetës në ushtri dhe u ngrit në rangun e një gjenerali me katër yje. Më 1989 ai u bë i pari shef me ngjyrë i Stafit të Përbashkët të Shefave. Në këtë cilësi e mbikëqyri okupimin amerikan në Panama dhe më pas edhe atë në Kuvajt për ta dëbuar ushtrinë irakiane më 1991. Një dekadë më vonë iu bashkua kabinetit të presidentit republikan, George W. Bush, si i pari sekretar shteti me ngjyrë.