Botë

Afganët, në zi buke, po i kthehen opiumit

Megjithëse talebanët treguan një dëshirë për të ndaluar prodhimin e drogës pasi grupi mori pushtetin në gusht, zëdhënësi i talebanëve, Zabihullah Mujahid, tha se nuk kishte asnjë plan për të ndaluar ose zhdukur kultivimin e lulëkuqes

Edhe pemët e shegës së Abdul Hamidit u dëmtuan nga thatësia. Lumi pothuajse u shterua dhe toka po e pëson shkaku i thatësisë së madhe. Nuk kishte më asnjë përfitim nga frutat që e bënë distriktin e tij në Afganistanin jugor kaq të njohur për diçka tjetër, përveç luftës.

 

“Është e turpshme, e dimë, por jemi të detyruar. Çfarë mund të bëjmë tjetër?” – thotë Omari për rritjen e lulëkuqes, duke qëndruar disa metra larg vendit ku Hamidi po i hidhte shegët e thara. "Të gjithë po i presin pemët”

Edhe pemët e shegës së Abdul Hamidit u dëmtuan nga thatësia. Lumi pothuajse u shterua dhe toka po e pëson shkaku i thatësisë së madhe. Nuk kishte më asnjë përfitim nga frutat që e bënë distriktin e tij në Afganistanin jugor kaq të njohur për diçka tjetër, përveç luftës.

Kështu, këtë muaj, me duart e veta Hamidi filloi t’i shkatërronin rreth 800 pemët e shegës në lagjen “Arghandab” të Kandaharit. Ai shikonte se si pemishtja shekullore, e kultivuar për breza nga familja e tij, u shndërrua në një varrezë trungjesh të përdredhura, frutash të hedhura dhe dheut të grimcuar, nis shkrimin gazeta “New York Times”.