Botë

Putini po mundohet të shlyejë tmerret e gulagut

Në ditët pas rënies së Bashkimit Sovjetik, trazirat dhe pasiguria që pushtuan Rusinë u shoqëruan me klimë çliruese e hapje, ku mund të lulëzonin shprehja e lirë, shqyrtimi historik dhe mospajtimet politike.

 

Prokurorët po përpiqen ta mbyllin “Memorial International”, grupin më të njohur të të drejtave të njeriut në Rusi, ndërsa Kremlini po merr hapa për të kontrolluar narrativen historike të Bashkimit Sovjetik, ku ishin kryer krime të tmerrshme kundër qytetarëve të pafajshëm

Në ditët pas rënies së Bashkimit Sovjetik, trazirat dhe pasiguria që pushtuan Rusinë u shoqëruan me klimë çliruese e hapje, ku mund të lulëzonin shprehja e lirë, shqyrtimi historik dhe mospajtimet politike.

Por gjatë dy dekadave qysh se Vladimir Putini mori pushtetin, Qeveria i ka kufizuar vazhdimisht këto të drejta. Putin ka zbutur klasën e oligarkëve, ka ngufatur mediat, ka burgosur grupe fetare dhe disidentë dhe ka shtypur opozitën politike, shkruan gazeta amerikane “New York Times”.