Botë

Gratë, prijëse të betejës ndaj pandemisë në shtetin afrikan

Foto: AP

Mariama Sawadogo ulet në një studio të vogël, duke përkthyer shënime nga frëngjishtja në gjuhën lokale ‘Moore’ dhe duke shtjelluar temat e caktuara si përhapja, parandalimi dhe vaksinimi. Sawadogo i prek këto tema në emisionin e saj dymujor të radios në Zama FM, duke intervistuar mjekë dhe infermierë rreth COVID-19 dhe duke testuar telefonuesit rreth njohurive të tyre. Shumë të ftuar dhe dëgjues në shtetin Burkina Faso e quajnë “teto”, ndërsa ajo i udhëzon me butësi drejt përgjigjeve të duhura dhe u jep shpërblime të tilla si ndonjë sapun dhe kova larëse.

Zëri i Sawadagos është bërë një tingull i njohur për gati një milion njerëz në qytetin e saj Kaya dhe më gjerë, në verilindje të kryeqytetit në këtë vend të Afrikës Perëndimore, ku shumë mendojnë se qeveria i ka zhgënjyer gjatë pandemisë. Të uritura për çdo informacion rreth virusit, nënat mblidhen së bashku jashtë për t’u akorduar në shfaqjen e Sawadogos, duke ndjekur emisionin përmes telefonave të mençur, ndërsa fëmijët e tyre luajnë aty pranë.

 

Shumë prej tyre brenda dhe jashtë Burkina Fasos nuk u besojnë të dhënave të virusit të ofruara nga qeveria – 15. 514 raste dhe 265 vdekje duke vënë në dukje mungesën e testimit dhe një sistemi shëndetësor që Kombet e Bashkuara e kanë quajtur ndër më të dobëtit në botë

Mariama Sawadogo ulet në një studio të vogël, duke përkthyer shënime nga frëngjishtja në gjuhën lokale ‘Moore’ dhe duke shtjelluar temat e caktuara si përhapja, parandalimi dhe vaksinimi. Sawadogo i prek këto tema në emisionin e saj dymujor të radios në Zama FM, duke intervistuar mjekë dhe infermierë rreth COVID-19 dhe duke testuar telefonuesit rreth njohurive të tyre. Shumë të ftuar dhe dëgjues në shtetin Burkina Faso e quajnë “teto”, ndërsa ajo i udhëzon me butësi drejt përgjigjeve të duhura dhe u jep shpërblime të tilla si ndonjë sapun dhe kova larëse.

Zëri i Sawadagos është bërë një tingull i njohur për gati një milion njerëz në qytetin e saj Kaya dhe më gjerë, në verilindje të kryeqytetit në këtë vend të Afrikës Perëndimore, ku shumë mendojnë se qeveria i ka zhgënjyer gjatë pandemisë. Të uritura për çdo informacion rreth virusit, nënat mblidhen së bashku jashtë për t’u akorduar në shfaqjen e Sawadogos, duke ndjekur emisionin përmes telefonave të mençur, ndërsa fëmijët e tyre luajnë aty pranë.

Testet, vaksinat dhe mesazhet publike nuk arrijnë të përfshijnë 20 milionë banorëve të vendit, pavarësisht një buxheti prej 200 milionë dollarësh që është ndarë për masa kundër virusit. Në një rajon ku gratë janë përgjegjëse për punën familjare dhe marrëdhëniet me komunitetin, ato janë organizuar në një zë kolektiv autoritar, për të bërë dhe ofruar furnizime dhe për të gjetur mënyra të mbështesin familjet e tyre gjatë krizës ekonomike.

“Nuk na kanë ndihmuar”, ka thënë Mamounata Ouedraogo për qeverinë. “Nëse do të prisnim informata prej tyre, nuk do t’i merrnim kurrë”.

Ashtu si Sawadogo, ajo jeton në Kaya, një nga strehët e fundit të sigurta në vendin e rrënuar nga konflikti, ku dhjetëra e mijëra njerëz të zhvendosur kanë kërkuar strehim pasi dhuna që u përhap nga shteti fqinj, Mali, në vitin 2005 u rrit dhe sulmet xhihadiste shkelin qytetet kryesore. Ouedraogo dëgjon të gjitha emisionet e Sawadogos dhe tha se pa to nuk do të kishte njohuri për virusin.

Norbert Ramde, kreu i shoqatës së mjekëve të Burkina Fasos, ka thënë se sëmundjet si malaria, SIDA dhe tuberkulozi janë prioritetet më të larta për qeverinë dhe komunitetin mjekësor dhe përveç sëmundjeve, xhihadistët janë kërcënimi më i madh.