Botë

Familjet në hall pas fluturimit të çmimeve

Rritja e inflacionit po çon në rritje të çmimeve të ushqimeve, gazit dhe produkteve të tjera dhe i fut familjet në dilemën ndërmjet futjes së dorës thellë në xhepat e tyre ose shtrëngimit të rripit. Në ekonomitë në zhvillim, kjo situatë është veçanërisht e tmerrshme (Foto: AP)

Nga dyqanet e pajisjeve në Shtetet e Bashkuara deri te tregjet e ushqimit në Hungari dhe pompat e benzinës në Poloni, rritja e çmimeve të konsumit të nxitur nga kostot e larta të energjisë dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit, po i vënë në hall familjet dhe bizneset në mbarë botën.

 

 "Çmimet e ushqimeve janë një barometër për trazirat sociale”, tha Carmen Reinhart, kryeekonomiste në Bankën Botërore, duke vënë në dukje se kryengritjet e Pranverës Arabe që filluan në 2010 u shkaktuan pjesërisht nga çmimet më të larta të ushqimeve. Anna Andrzejczak, 41 vjeçe, ishte ende fëmijë kur komunizmi ra në Poloni në vitin 1989 dhe ka vetëm një kujtim të paqartë të hiperinflacionit dhe "trazirave" të tjera ekonomike që erdhën me kalimin në ekonomi tregu

Nga dyqanet e pajisjeve në Shtetet e Bashkuara deri te tregjet e ushqimit në Hungari dhe pompat e benzinës në Poloni, rritja e çmimeve të konsumit të nxitur nga kostot e larta të energjisë dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit, po i vënë në hall familjet dhe bizneset në mbarë botën.

Rritja e inflacionit po çon në rritje të çmimeve të ushqimeve, gazit dhe produkteve të tjera dhe i fut familjet në dilemën ndërmjet futjes së dorës thellë në xhepat e tyre ose shtrëngimit të rripit. Në ekonomitë në zhvillim, kjo situatë është veçanërisht e tmerrshme.