Botë

Racizëm i thellë në Akademinë ushtarake të Amerikës

Tetë vjet pasi diplomoi në Akademinë Ushtarake të SHBA-së në West Point, Geoffrey Easterling, mbetet i habitur nga historia e Konfederatës që ende përkujtohet në kampusin e njohur të Akademisë, piktura gjashtë metra e gjatë e gjeneralit të Konfederatës, Robert E. Lee, në bibliotekë, konvikti i kazermës i emëruar për Lee si dhe Porta Lee e Rruga Lee.

 

Disa të diplomuar me ngjyrë nga shkollat më të larta, të cilët e përfunduan atë që ata e përshkruanin si mjedis armiqësor, kanë mbetur duke vënë në pikëpyetje parimin ushtarak, sipas të cilit të gjithë anëtarët e shërbimit që veshin uniformën e njëjtë janë të barabartë.

Tetë vjet pasi diplomoi në Akademinë Ushtarake të SHBA-së në West Point, Geoffrey Easterling, mbetet i habitur nga historia e Konfederatës që ende përkujtohet në kampusin e njohur të Akademisë, piktura gjashtë metra e gjatë e gjeneralit të Konfederatës, Robert E. Lee, në bibliotekë, konvikti i kazermës i emëruar për Lee si dhe Porta Lee e Rruga Lee.

Si student me ngjyrë në akademinë ushtarake, ai e kujton momentin kur u ndie “i shkatërruar” kur një shok klase vuri në dukje skllavin, i përshkruar në pikturën e Lee-së në madhësi reale. “Si është e mundur që i vetmi person me ngjyrë që u vendos në mur në tërë këtë shkollë të madhe, të jetë skllav?” mendonte ai.