Botë

Pse Kina nuk dërgoi trupa në Kazakistan?

Kina i ofroi Kazakistanit mbështetje të plotë për masat e ndërmarra vdekjeprurëse për të shuar trazirat e dhunshme, por me t’u vendosur trupat e forcave speciale nga ana e Rusisë, Kina nuk reagoi më. Me shtrirje në perëndim të Kinës e i pasur me rezerva burimore, Kazakistani ka rëndësi ekonomike dhe strategjike për Pekinin dhe shërben si urë lidhëse në iniciativën infrastrukturore “Rripi dhe Rruga” të Kinës për të rritur tregtinë globale dhe ndikimin politik në rivalitet me SHBA-në dhe aleatët e saj.

 

Kina i ofroi Kazakistanit mbështetje të plotë për masat e ndërmarra vdekjeprurëse për të shuar trazirat e dhunshme, por me t’u vendosur trupat e forcave speciale nga ana e Rusisë, Kina nuk reagoi më. Me shtrirje në perëndim të Kinës e i pasur me rezerva burimore, Kazakistani ka rëndësi ekonomike dhe strategjike për Pekinin dhe shërben si urë lidhëse në iniciativën infrastrukturore “Rripi dhe Rruga” të Kinës për të rritur tregtinë globale dhe ndikimin politik në rivalitet me SHBA-në dhe aleatët e saj.

Reagimi i Kinës kundrejt krizës vë në pah preferencat e veta për të ofruar ndihmë dhe siguri verbale pa angazhuar trupa.