Botë

Minierat e arit përçajnë grupet indigjene

Kampi i minierave që shtrihet përgjatë një shpati malor në Amazonën e Brazilit është i mbushur me shtresa plastike e gome. Nën to, dhjetëra burra punojnë në gropa shkëmbore, duke gërmuar minerale. Thasët e mbushur i transportonin me kamion. Ari do të nxirret nga xeherorja.

 

Megjithatë, një vizitë e fundit nga Associated Press – me ftesë të udhëheqësve lokalë nga fshatrat Maturuca dhe Varomada – ka zbuluar se vendi i minierave ilegale po funksiononte vetëm disa muaj pasi autoritetet e mbyllën atë. Fakti që minatorët janë kthyer në grup thekson joshjen e pangopur për ar dhe faktin se ata po inkurajohen ta vazhdojnë punën e tyre – duke përfshirë edhe mbështetjen nga presidenti i Brazilit

Kampi i minierave që shtrihet përgjatë një shpati malor në Amazonën e Brazilit është i mbushur me shtresa plastike e gome. Nën to, dhjetëra burra punojnë në gropa shkëmbore, duke gërmuar minerale. Thasët e mbushur i transportonin me kamion. Ari do të nxirret nga xeherorja.

Ky vendbanim i banuar nuk duhet të ekzistojë, por është këtu: në shtetin më verior të Brazilit Roraima që nuk lejon kërkimin e arit, brenda një prej rezervateve indigjene të vendit ku aktiviteti minerar është i paligjshëm edhe në krahët e këtij mali – Serra do Atola – që udhëheqësit tradicionalë të popullit “macuxi” e konsiderojnë të shenjtë.