Botë

Kriza në Ukrainë – përballje e dy botëve të kundërta

Sfida për Bidenin, NATO-n dhe Bashkimin Evropian është nëse vendosmëria dhe solidariteti i tyre kolektiv mund të mbrojë vizionin e Ukrainës për veten si pjesë e Perëndimit, dhe nëse ambiciet nacionaliste ruse të Putinit në rajon do të kenë sukses apo do të dështojnë

Putini kërkon veprimet të tjera të NATO-s, si kufizimi i vendosjes së trupave në shtetet e ish-bllokut sovjetik. NATO-ja ka thënë se kërkesat janë të papranueshme dhe se anëtarësimi në aleancë është e drejtë e të gjitha shteteve. Kritikuesit e Putinit mendojnë se frika e tij e vërtetë nuk është NATO-ja, por shfaqja e një Ukraine demokratike dhe përparimtare, e cila do të pamundësonte qeverisjen autokratike të Putinit

 

Putini kërkon veprimet të tjera të NATO-s, si kufizimi i vendosjes së trupave në shtetet e ish-bllokut sovjetik. NATO-ja ka thënë se kërkesat janë të papranueshme dhe se anëtarësimi në aleancë është e drejtë e të gjitha shteteve. Kritikuesit e Putinit mendojnë se frika e tij e vërtetë nuk është NATO-ja, por shfaqja e një Ukraine demokratike dhe përparimtare, e cila do të pamundësonte qeverisjen autokratike të Putinit

Kriza në Ukrainë vështirë se po zgjidhet - përballen dy këndvështrime të cilat mund ta përmbysin Evropën. Kjo krizë i ngjan Luftës së Ftohtë dhe ringjall idenë e krijuar që nga viti 1945 në Konferencën e Jaltës, sipas së cilës Perëndimi duhet ta respektojë ndikimin rus në Evropën Qendrore dhe Lindore. Që nga ardhja në pushtet në vitin 2000, presidenti rus, Vladimir Putin, ka punuar rregullisht dhe sistematikisht që ta zhbëjë ndarjen nga Bashkimi Sovjetik 30 vjet më parë, gjë që të cilën ai e konsideron poshtëruese.

Derisa Putini grumbullon trupa ushtarakë pranë kufirit me Ukrainën, dhe bën manovra luftarake në Bjellorusi, pranë kufirit të anëtarëve të NATO-s, si Polonia dhe Lituania, ai kërkon që Ukraina të ndalojë përgjithmonë përdorimin e së drejtës së saj sovrane për t’u bashkuar me aleancën perëndimore. Putini gjithashtu kërkon veprimet të tjera të NATO-s, si kufizimi i vendosjes së trupave në shtetet e ish-bllokut sovjetik.