Botë

Evropianët po i vuajnë pasojat e luftës në Ukrainë

Në të gjithë Evropën, rritja e çmimeve të rrymës po i teston kufijtë e konsumatorëve të zakonshëm dhe biznesmenët që janë zënë në mes të varësisë së kontinentit nga energjia e lirë ruse dhe neverisë së tij ndaj pushtimit të Ukrainës nga presidenti Vladimir Putin.

 

Bullgaria, shtet me 6.5 milionë banorë, dikur ishte ndër aleatët më të ngushtë të Moskës gjatë epokës sovjetike. Tani një anëtare e NATO-s dhe e BE-së, ajo është ende shumë e varur nga energjia ruse

Në të gjithë Evropën, rritja e çmimeve të rrymës po i teston kufijtë e konsumatorëve të zakonshëm dhe biznesmenët që janë zënë në mes të varësisë së kontinentit nga energjia e lirë ruse dhe neverisë së tij ndaj pushtimit të Ukrainës nga presidenti Vladimir Putin.

Qeveritë janë duke u munduar ta zëvendësojnë furnizimin e energjisë elektrike nga Rusia, duke e pasur parasysh se janë duke u përballur me një luftë e cila ka parë me mijëra civilë të vdekur dhe shkatërrime të shumta. Ata gjithashtu janë duke u përballur me një krizë nervore me Moskën mbi kërkesat e tyre për pagesat me rubla dhe mundësinë që Rusia t’i bllokojë furnizimet, siç ka bërë me Bullgarinë dhe Poloninë javën e kaluar.