Botë

Qeveria gjermane synon t'ia marrë zyrën Gerhard Schröderit, argat i Vlladimir Putinit

 

Si ish-kancelar Gerhard Schröderi gëzon disa privilegje. Për shkak se ai po refuzon me kryeneçësi të distancohet nga Vlladimir Putini dhe të dorëzojë mandatet fitimprurëse të firmave ruse, qeveria po planifikon t'ia konfiskojë Schröderit zyrën dhe t'ia heq shoferin dhe punëtorët e tjerë që paguhen nga shteti gjerman.

Më 24 shkurt Vlladimir Putini sulmoi Ukrainën. Me përjashtim të ndonjë politikani të ekstremit të djathtë apo të majtë, të gjithë të tjerët e kanë dënuar këtë veprim imperialist të diktatorit rus. Por Putini e ka një mik në Gjermani, i cili i qëndron besnik: është Gerhard Schröderi, i cili ka qenë kancelar i Gjermanisë mes viteve 1998-2005.

Schröder e ka dënuar luftën ruse në Ukrainë (me fjalë të buta), por nuk ka pranuar ta kritikojë Vlladimir Putinin, të cilin madje para disa vitesh e pati quajtur "demokrat të pastër si loti". Pas agresionit rus ndaj Ukrainës, Schröderi, përmes Turqisë, vajti në Kremlin për të takuar Putinin me shpresë se mund të ndikojë në ndërprerjen e luftës. Shkoi në Moskë dhe u kthye nga Moska pa arritur asgjë. Por prapëseprapë nuk u distancua nga Putini, as nuk dha dorëheqje nga funksionet që ushtron në firmat ruse të gazit dhe naftës, për të cilat punon si lobist që nga viti 2005.