Botë

Beteja e humbur për pasuritë e indigjenëve të Brazilit

Indigjenët me protesta në kryeqytetin brazilian kanë kundërshtuar ligjin që do të legalizonte nxjerrjen e mineraleve nga tokat e tyre që janë të rëndësishme për planetin

Një prej kompanive më të mëdha për nxjerrjen e mineraleve në botë ka tërhequr kërkesat për të hulumtuar tokën indigjene në pyllin e Amazonës në Brazil. Kompania ka hedhur poshtë përpjekjet e presidentit Jair Bolsonaro që të legalizojë nxjerrjen e mineraleve nga kjo zonë e shtetit.

 

Tërheqja kolektive e kompanive është bërë në kohën kur Bolsonaro ka insistuar se territoret indigjene përmbajnë burime minerale jetike për Brazilin dhe që do të sillnin prosperitet për shtetin dhe njerëzit vendas. Kushtetuta e Brazilit thotë se kërkimet për minerale mund të bëhen në tokat indigjene pas marrëveshjeve me vendasit dhe ligjeve që rregullojnë këto aktivitet. Më shumë se tri dekada më vonë, legjislacioni i tillë ende nuk është miratuar.

Një prej kompanive më të mëdha për nxjerrjen e mineraleve në botë ka tërhequr kërkesat për të hulumtuar tokën indigjene në pyllin e Amazonës në Brazil. Kompania ka hedhur poshtë përpjekjet e presidentit Jair Bolsonaro që të legalizojë nxjerrjen e mineraleve nga kjo zonë e shtetit.

Asociacioni brazilian i Minierave (Ibram), që përfaqëson rreth 130 kompani, ka bërë një sondazh të brendshëm në fillim të këtij viti, ka konfirmuar presidenti Raul Jungmann. Për herë të parë në dekadat e fundit, asnjë kompani nuk ka bërë hulumtime ose punime minerale për ar, kallaj, nikel, hekur apo xehe të tjera në zonat indigjene. Sondazhi as rezultatet e tij nuk janë bërë të ditura më parë.