Botë

HIMARS: Sistemi raketor i SHBA-së që do të dërgohet në Ukrainë

 

SHBA-ja u pajtua ta dërgojë në Ukrainë sistemin raketor me lëvizshmëri të lartë M142, apo HIMARS. Nuk është ende e qartë se sa të tillë do të dërgohen, por ky armatim do t’i fuqizojë dukshëm kapacitetet e Ukrainës në luftën kundër forcave pushtuese ruse.

Sistemi kërkon një ekuipazh prej tre personash, përfshirë një shofer, një gjuajtës dhe një komandant, të cilët ulen brenda kabinës së mjetit, derisa raketat lëshohen. HIMARS-ët janë të blinduar kundër predhave dhe armëve të vogla. Po ashtu janë të lehtë për t'u transportuar me disa avionë.