Botë

Humbja e ul Macronin me këmbë në tokë

Emmanuel Macron
Foto: AP
 

Me humbjen e shumicës absolute në Asamblenë Kombëtare, dhoma e ulët - më e fuqishmja e Parlamentit, Macron, i cili miratoi një stil qeverisjeje nga lart-poshtë në mandatin e parë dhe shpesh quhej “monark republikan” – duhet tani të përbuzë partnerët e tij të koalicionit dhe t’i bëjë për vete deputetët e opozitës

Emmanuel Macron qeverisi si Jupiteri në mandatin e tij të parë, duke përdorur kompetencat e plota ekzekutive dhe duke injoruar kryesisht Parlamentin, shkruan gazeta “New York Times”, një ditë pasi koalicioni centrist i presidentit francez humbi shumicën e domosdoshme për zbatimin e premtuar.

“Por sukseset e mëdha nga grupet e opozitës në zgjedhjet legjislative të së dielës ka të ngjarë ta detyrojnë Macronin të kërkojë rregullisht kompromis në mandatin e tij të dytë, duke e bërë më të vështirë shtyrjen e agjendës së tij të brendshme përmes një dhome të ulët të ringjallur dhe duke ndryshuar thellësisht spektrin politik të dominuar nga presidenca për dy dekada me radhë”, shkruan e përditshmja amerikane.