Botë

SHBA-ja ndalon abortin

 

Në çështjen “Roe kundër Wade” në vitin 1973, Gjykata Supreme vendosi me shtatë vota “për” dhe dy “kundër” se e drejta e gruas për abort mbrohej me Kushtetutën amerikane. Vendimi i atëhershëm gjyqësor u dha grave amerikane të drejtën absolute për të abortuar në tre muajt e parë të shtatzënisë, por lejoi kufizime në tremujorin e dytë dhe ndalime në tremujorin e tretë.

Gjykata Supreme e Shteteve të Bashkuara i ka dhënë fund mbrojtjes kushtetuese për abortin, që ka qenë në fuqi në 50 vjetët e fundit. Të premten, me shumicë votash, Supremja ka rrëzuar ligjin e njohur “Roe v. Wade”, duke ua mundësuar shteteve amerikane që të ndalojnë abortet.

Vendimi, i paimagjinueshëm para disa vjetësh, është piku i dekadave të përpjekjeve nga kundërshtarët e abortit dhe u bë i mundur nga krahu i djathtë i gjykatës që ishte fortifikuar nga tre të emëruarit e ish-presidentit Donald Trump.