Botë

Pse Izraeli mban zgjedhje kaq shpesh?

Për mbështetësit e tij të krahut të djathtë dhe fetar, Netanyahu është "Mbreti i Izraelit", një burrë shteti i pafalshëm dhe veteran, i cili mund të dalë ballë për ballë me liderët botërorë, nga Vladimir Putini i Rusisë te presidenti i SHBA-së, Joe Biden, duke qeverisur Izraelin përmes sfidave të shumta të sigurisë

Pas gati 12 muajsh në detyrë, udhëheqësit e qeverisë së koalicionit me bazë të gjerë, por shumë të dobësuar të Izraelit, ngritën flamurin e bardhë këtë javë, duke thënë se do të shpërndajnë parlamentin dhe do të mbajnë zgjedhje të reja, të pestat me radhë për 3 vjet e gjysmë.

 

Përgjigjja më e thjeshtë është se Izraeli është thellësisht dhe pothuajse në mënyrë të barabartë i ndarë, nëse Benjamin Netanyahu duhet të jetë kryeministër. Por kjo ndodh gjithashtu sepse sistemi politik i Izraelit përbëhet nga një grup partish ideologjikisht të larmishme që duhet të krijojnë aleanca dhe ndonjëherë t'i prishin ato për të marrë atë që duan

Pas gati 12 muajsh në detyrë, udhëheqësit e qeverisë së koalicionit me bazë të gjerë, por shumë të dobësuar të Izraelit, ngritën flamurin e bardhë këtë javë, duke thënë se do të shpërndajnë parlamentin dhe do të mbajnë zgjedhje të reja, të pestat me radhë për 3 vjet e gjysmë.

Pse vazhdon të ndodhë kjo?