Botë

Polarizimi i botës me çështjen e abortit

 

Në vendet më konservatore, si El Salvadori, ku abortet janë të paligjshme, pavarësisht rrethanave, dhe ku rreth 180 gra me urgjenca obstetrike janë ndjekur penalisht në dy dekadat e fundit, vendimi mund të frymëzojë akoma më shumë përpjekje për t’i hequr kufizimet e abortit jashtë SHBA-së.

Fundi i mbrojtjes kushtetuese për abortet në Shtetet e Bashkuara të premten i inkurajoi kundërshtarët e abortit në mbarë botën, teksa mbrojtësit e të drejtave të abortit shqetësohen se kjo mund t’i kërcënojë lëvizjet e fundit drejt legalizimit në shtetet e tyre.

Përmbysja e ligjit të kamotshëm historik, Roe v Wade, nga Gjykata Supreme e Shteteve të Bashkuara “tregon se këto lloj të drejtash janë gjithmonë në rrezik për t'u zhveshur”, tha Ruth Zurbriggen, aktiviste argjentinase dhe anëtare e Rrjetit shoqërues të Amerikës Latine dhe Karaibeve, grup që favorizon të drejtat e abortit.