Botë

Frika nga ndalimi i abortit

 

Në moshën 88-vjeçare, Gloria Steinem ka qenë prej kohësh feministja dhe avokatja më e zëshme në vend për të drejtat e grave. Mirëpo në moshën 22-vjeçare, ajo ishte veç një amerikane e frikësuar në Londër, duke bërë abortin e paligjshëm të një shtatzënie të padëshiruar, saqë në fakt u përpoq të hidhej poshtë shkallëve për t’i dhënë fund. Përgjigja e saj ndaj vendimit të Gjykatës së Lartë që e rrëzon Roe kundër Wade përmblidhet me: “Natyrisht, pa të drejtën e grave e burrave për të marrë vendime për organet tona nuk ka demokraci”, ka shkruar ajo në mesazh emaili.

Deklarata e Steinemit qëllon në pikë dëshpërimin që disa kundërshtarë po e ndiejnë për kthimin historik të së premtes në rastin e vitit 1973 që e legalizon abortin. Nëse një e drejtë kaq qendrore në luftën e përgjithshme për barazinë e grave mund të revokohet, ata pyesin, çfarë do të thotë për përparimin që gratë kanë bërë në jetën publike në 50 vjetët e kaluar? “Një nga gjërat që dëgjoj vazhdimisht nga gratë është: “Bija ime do të ketë më pak të drejta se unë. E si mund të ndodhë kjo?”, pyet Debbie Walsh, nga Qendra për Gratë dhe Politikat Amerikane në Universitetin Rutgers. “Nëse edhe kjo shkon, çfarë tjetër mund të shkojë? Kjo ndikon që gjithçka të jetë e pasigurt.”