Botë

Maqedonia e Veriut: Një rrugë me gjemba drejt BE-së

Foto: AP
 

Protestat e përnatshme në Maqedoninë e Veriut gjatë javës së fundit kanë lënë dhjetëra të lënduar. Në qendër të trazirave është kërkimi i gjatë i shtetit të vogël ballkanik për të hyrë në Bashkimin Evropian, një proces që është përballur me pengesa.

Pengesa e fundit është vetoja nga anëtarja e BE-së, Bullgaria, shkroi të premten AP. Një propozim francez për kompromis për të adresuar shqetësimet e Bullgarisë e ka ndarë Maqedoninë e Veriut, duke nxitur ndonjëherë protesta të dhunshme. Plani i Francës gjeti kundërshtime edhe në Bullgari dhe ndihmoi në rrëzimin e qeverisë, e cila kishte pranuar kompromisin.