Botë

BE-ja redukton gazin sherri i “shantazhit rus”

 

27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian janë pajtuar që ta reduktojnë përdorimin e gazit rus pas vendimit të Moskës për të ndërprerë furnizimet. Megjithatë, Hungaria tash ka shpallur emergjencë energjetike. Ukraina ndërkaq, e ka cilësuar si akt terrorist vendimin rus për kufizimin e furnizimit

Qeveritë e Bashkimit Evropian ranë dakord të martën të racionojnë gazin natyror këtë dimër për t'u mbrojtur nga çdo ndërprerje e mëtejshme e furnizimit nga Rusia, ndërsa Moska po vazhdon luftën për pushtimin e Ukrainës.

Legjislacioni i ri përfshin hapa kombëtarë vullnetarë për të reduktuar konsumin e gazit dhe, nëse masat rezultojnë me kursime të pamjaftueshme, një shkas për lëvizje të detyrueshme në bllokun 27-anëtarësh.