Botë

59 vjet pas Traktatit për ndalimin e Testeve Bërthamore, bota në rrezik

 

59 vjet më parë përfaqësuesit e SHBA-së, ish-Bashkimit Sovjetik dhe Britanisë së Madhe nënshkruan Traktatin e Ndalimit të Testeve Bërthamore, i cili ndalonte testimin e armëve bërthamore në hapësirën e jashtme, nën ujë ose në atmosferë. Traktati konsiderohej si hap i parë i rëndësishëm në kontrollin e armëve bërthamore.

Diskutimet mes SHBA-së dhe Bashkimit Sovjetik mbi këtë çështje filluan në mesin e viteve 1950. Zyrtarët nga të dyja vendet besonin se gara e armëve bërthamore po arrinte një nivel të rrezikshëm.