Botë

Gratë në sundimin taleban: “Të padobishme e të pafuqishme”

Për shumë afganë – veçanërisht gratë në qytete – ndjenja e humbjes ka qenë shkatërruese. Përpara se talebanët të merrnin pushtetin, disa të rinj realizuan ambiciet për t'u bërë mjekë, avokatë dhe zyrtarë qeveritarë, si dhe eksploruan mundësitë ndërkombëtare

Kabul, 14 gusht (NYT) - Vajzave u ndalohet shkolla ​​e mesme dhe grave të udhëtojnë në distancë të konsiderueshme pa shoqërimin e një të afërmi mashkull. Burrave në zyrat qeveritare u thuhet ta lëshojnë mjekrën, të veshin rroba tradicionale afgane dhe kapele lutjesh dhe të ndalin punën për lutje.

 

Një vit pas sundimit të talebanëve, Afganistani është kthyer prapa në kohë. Sundimtarët e rinj të vendit, triumfues pas dy dekadash kryengritjeje, kanë rivendosur një emirat të qeverisur nga një interpretim i rreptë i ligjit islam dhe kanë lëshuar një mal dekretesh që kufizojnë të drejtat e grave, institucionalizojnë zakonet patriarkale, kufizojnë gazetarët dhe fshijnë në mënyrë efektive shumë gjurmë të udhëheqjes nën pushtimin amerikan, si dhe përpjekjet për ndërtimin e kombit

Kabul, 14 gusht (NYT) - Vajzave u ndalohet shkolla ​​e mesme dhe grave të udhëtojnë në distancë të konsiderueshme pa shoqërimin e një të afërmi mashkull. Burrave në zyrat qeveritare u thuhet ta lëshojnë mjekrën, të veshin rroba tradicionale afgane dhe kapele lutjesh dhe të ndalin punën për lutje.

Muzika është zyrtarisht e ndaluar dhe transmetimet e lajmeve të huaja, shfaqjet televizive dhe filmat janë hequr nga valët publike. Në pikat e kontrollit përgjatë rrugëve, policia e moralit ndëshkon gratë që nuk janë të mbuluara nga koka deri te këmbët, shkruan gazeta “New York Times”.