Botë

Në Zimbabvenë me monedhë ari, qytetarët shkëmbejnë ujin me ushqim

Jeffrey Carlos, majtas, ndihmon gruan Christwish të mbushë ujë në periferi të Harares. Carlos, baba i tre fëmijëve, merr rreth 100 dollarë në muaj nga puna si roje sigurie gjatë natës për një kishë (Foto: AP)

Pasi kreu punën si rojtar gjatë natës në një kishë në qytetin e zonës Mabvuku në Harare, Jeffrey Carlos ngutet për në shtëpi për ta ndihmuar gruan të marrë ujë për ta shitur.

 

Carlos, në Mabvuku, thotë se merr rreth 100 dollarë në muaj nga puna e tij si roje sigurie gjatë natës në një kishë. Kjo vështirë se mjafton për t’i paguar qiranë, tarifat e shkollës dhe nevoja të tjera bazë. Ndonjëherë, ai shkëmben ujë me ushqime. “Nëse marrim ujë për dikë, por ai nuk ka para, kështu që ne marrim domate, perime, fasule ose misër. Kështu e marrim ushqimin”, tha ai

Pasi kreu punën si rojtar gjatë natës në një kishë në qytetin e zonës Mabvuku në Harare, Jeffrey Carlos ngutet për në shtëpi për ta ndihmuar gruan të marrë ujë për ta shitur.

Mungesa e zgjatur e ujit nënkupton që shumica e banorëve të kryeqytetit prej më shumë se 2.4 milionë banorësh duhet të furnizohet vetë me ujë. Carlos është me fat, sepse prona që ai merr me qira ka një pus dhe familja e tij mund të mbushë kova me ujë për t’ua shitur fqinjëve.