Botë

Ftesa e princit saudit në funeralin e Mbretëreshës nxit reagime në Britani

 

Arabia Saudite ka blerë armë perëndimore, punëson mijëra punëtorë emigrantë, organizon pelegrinazhin vjetor të haxhit dhe ndihmon në stabilitetin e çmimit të naftës. Të gjitha këto pjesërisht shpjegojnë pse kritika ndërkombëtare ndaj princit të kurorës është më së shumti e heshtur.

Ftesa e Britanisë së Madhe për princin saudit të kurorës dhe de-fakto udhëheqësin e shtetit, Mohammed Bin Salman, që të marrë pjesë në funeralin e Mbretëreshës Elizabetha e Dytë, ka nxitur seri të protestave nga aktivitetet për të drejtat e njeriut.

Një raport i CIA-s ka vlerësuar se princi i kurorës kishte autorizuar vrasjen dhe copëtimin e gazetarit saudit Jamal Khashoggi, brenda Konsullatës saudite në Stamboll gjatë vitit 2018.