Botë

Reformistët pa shpresa kundrejt nacionalistëve në zgjedhjet boshnjake

 

Zgjedhjet në Bosnjë-Hercegovinë kanë mbetur në hije të krizës së rëndë ekonomike dhe gjuhës së urrejtjes së kandidatëve nacionalistë në të gjitha kampet e shtetit me demokraci të brishtë. Kandidatët me agjendë reformuese kanë pak gjasa për të fituar mjaftueshëm sa për t’ua ndalur hovin agjendave pro-ruse në shtetin multietnik të Ballkanit

Boshnjakët po zgjedhin sot presidencën e re kolektive të vendit dhe ligjvënësit në nivel kombëtar, rajonal dhe lokal, duke vendosur mes partive nacionaliste me rrënjë të thella dhe reformistëve të fokusuar në ekonomi.

Gati 3.4 milionë njerëz kanë të drejtë të votojnë në mes të krizës më të rëndë politike në vendin ballkanik që nga fundi i luftës në vitet 1990, të shkaktuar nga politikat separatiste të udhëheqjes serbe dhe kërcënimet për bllokada nga kroatët e Bosnjës, thuhet në analizën e televizionit amerikan, CNN.