Botë

Evropa rrezikon të përballet me trazira politike

Çmimet e energjisë kanë çuar inflacionin në 19 vendet që përdorin monedhën euro në një rekord prej 9.9%, duke e bërë më të vështirë për njerëzit të blejnë atë që u nevojitet. Disa nuk shohin zgjidhje tjetër veçse të dalin në rrugë

(AP) - Në Rumani, protestuesit u ranë borive dhe daulleve për të shprehur shqetësimin për rritjen e kostos së jetesës. Njerëzit në mbarë Francën dolën në rrugë për të kërkuar rritje të pagave në përputhje me inflacionin. Demonstruesit çekë u mblodhën kundër mënyrës së trajtimit të krizës energjetike nga qeveria. Stafi britanik i hekurudhave dhe pilotët gjermanë mbajtën greva për të kërkuar paga më të mira ndërsa çmimet rriten.

 

Në të gjithë Evropën, inflacioni në rritje është në thelb të një vale protestash dhe grevash që nënvizojnë pakënaqësinë në rritje me koston spirale të jetesës dhe kërcënojnë të shkaktojnë trazira politike

(AP) - Në Rumani, protestuesit u ranë borive dhe daulleve për të shprehur shqetësimin për rritjen e kostos së jetesës. Njerëzit në mbarë Francën dolën në rrugë për të kërkuar rritje të pagave në përputhje me inflacionin. Demonstruesit çekë u mblodhën kundër mënyrës së trajtimit të krizës energjetike nga qeveria. Stafi britanik i hekurudhave dhe pilotët gjermanë mbajtën greva për të kërkuar paga më të mira ndërsa çmimet rriten.

Në të gjithë Evropën, inflacioni në rritje është në thelb të një vale protestash dhe grevash që nënvizojnë pakënaqësinë në rritje me koston spirale të jetesës dhe kërcënojnë të shkaktojnë trazira politike. Ndërsa kryeministrja britanike, Liz Truss, u detyrua të jepte dorëheqjen më pak se dy muaj pas punës pasi planet ekonomike shkaktuan kaos në tregjet financiare dhe dëmtuan më tej ekonomi britanike në telashe, rreziku për liderët politikë u bë më i qartë ndërsa njerëzit kërkonin veprim.