Botë

Toka në 8 miliardë: Konsumi dhe jo turma është çelësi i klimës

Popullsia ne toke
 

“Popullsia është çështje që askush nuk ka dashur ta prekë që në fillim. Shumë e ndjeshme politikisht”, ka theksuar Joanna Depledge, historiane e klimës nga Universiteti i Cambridgeit në Angli. “Ka shumë dimensione, veçanërisht në lidhje me fenë dhe akuzat për racizëm - rritja e popullsisë është e përqendruar kryesisht në popullatat jo të bardha, natyrisht”

Bota po bëhet më e nxehtë dhe më e mbushur me njerëz, dhe të dyja çështjet lidhen me njëra-tjetrën, por jo aq sa njerëzit mund të mendojnë, thonë ekspertët.

Të martën diku do të lindë një foshnjë që do të jetë personi i 8-miliardtë i globit, sipas një projeksioni nga Kombet e Bashkuara dhe ekspertë të tjerë. Toka është ngrohur pothuajse 0.9 gradë celsius që kur bota arriti në 4 miliardë në 1974.