Botë

Ukraina në hall për ta paguar luftën pa e dëmtuar ekonominë

FOTO: AP
 

Stabiliteti i çmimeve dhe aftësia për t’i paguar pensionet kanë ndikim të madh te njerëzit e zakonshëm dhe te shoqëria, në kohën kur Rusia po përpiqet ta demoralizojë popullsinë duke shkatërruar qendrat energjetike dhe të furnizimit me ujë në kohën e stinës së dimrit. Me inflacionin e lartë, që ka arritur në 27 për qind, rritja e çmimeve e ka bërë të vështirë për njerëzit me të ardhura më të ulëta që ta sigurojnë ushqimin

Edhe kur ukrainasit po festojnë fitoret e fundit në frontin e luftës, qeveria po përballet me sfidën e afërt në frontin financiar: si të paguajë çmimin e madh të luftës pa shkaktuar rritje jashtë kontrollit të çmimeve për njerëzit e zakonshëm ose grumbullimin e borxhit që mund të pengojë rindërtimin pas luftës.

Halli është në gjetjen e kredive ose donacioneve për ta mbuluar deficitin masiv buxhetor për vitin e ardhshëm – dhe për ta bërë këtë pa përdorur ndihmat e Bankës Qendrore që rrezikojnë ta shkatërrojnë monedhën e Ukrainës, hryvnia.