Botë

Lehtësimi i masave anti-COVID-19, por Kina mbetet në ankth

Kina nuk e ka braktisur zyrtarisht “zero COVID”, i cili kërkon të gjurmojë dhe eliminojë të gjitha infeksionet, por hapat e saj të fundit duket se tregojnë se po e heq atë në të gjitha, përveç emrit. Partia Komuniste në pushtet e vlerëson politikën me kursimin e Kinës për numrin e madh të rasteve dhe vdekjeve që shihen në vende të tjera. Numri zyrtar i vdekjeve në Kinë është 5.235 që nga fillimi i pandemisë, kundrejt një numri prej 1.1 milionë në SHBA.

 

Kina nuk e ka braktisur zyrtarisht “zero COVID”, i cili kërkon të gjurmojë dhe eliminojë të gjitha infeksionet, por hapat e saj të fundit duket se tregojnë se po e heq atë në të gjitha, përveç emrit. Partia Komuniste në pushtet e vlerëson politikën me kursimin e Kinës për numrin e madh të rasteve dhe vdekjeve që shihen në vende të tjera. Numri zyrtar i vdekjeve në Kinë është 5.235 që nga fillimi i pandemisë, kundrejt një numri prej 1.1 milionë në SHBA.

Kina e ka nisur zbatimin e një versioni më të lehtë të politikës së saj të rreptë “zero COVID” të enjten mes hapave për të rivendosur jetën normale, mirëpo edhe frikës për një shpërthim të mundshëm më të gjerë pasi të lehtësohen kontrollet.

Vendi ka raportuar 21.165 raste të reja të koronavirusit të enjten, megjithëse ishte e paqartë nëse numri i ulët pasqyronte më pak infeksione ose ulje të testimit.