Botë

SHBA-ja sfidon Kinën me armët bërthamore në Korenë Jugore

 

Me këtë marrëveshje, SHBA-ja do t’i dërgojë nëndetëset e armatosura me armë bërthamore në Korenë e Jugut për herë të parë në 40 vjetët e fundit. Dy shtetet do të krijojnë edhe grupin për këshilla bërthamore që do të diskutojë për planifikimet bërthamore.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Koreja e Jugut kanë arritur marrëveshje për t’i kundërshtuar kërcënimet bërthamore nga Koreja e Veriut. Washingtoni është pajtuar të enjten që herë pas herë t’i dërgojë nëndetëset bërthamore në Korenë e Jugut dhe të përfshijë Seulin në operacionet e saj bërthamore. Ndërkaq, Koreja e Jugut është pajtuar që të mos i krijojë armët e veta bërthamore. Deklarata e Washingtonit do të forcojë bashkëpunimin e dy shteteve në rast të sulmeve të mundshme nga Koreja e Veriut.

Te të dy vendet janë ngritur shqetësimet rreth kërcënimeve bërthamore të shfaqura nga Koreja e Veriut. Shteti diktatorial ka zhvilluar armë bërthamore që mund të kenë cak Korenë e Jugut dhe armë të tjera me rreze të gjatë që mund të arrijnë deri në Amerikë.